reddit rolex datejust turn o graph 116263 36mm masculino mostrador branco is the first choice for high-end people.rolex swisswatch.to placed control in the furniture altar. ARGENTINA | Maara

ARGENTINA

Acocanqua
2010

Andy,Acocangua 6 962 m n. m.

  • Cesta „Polským ledovcem“ – přímo
  • Opakování
  • Spolulezec Zdeněk Hrubý
  • Únor 2010

Zápisník z 2. expedice Klättermusen New Decision
Buenos Argentina 1. Svítání
Prsty po každém zoufalém pokusu vyjíždí a ne a ne je zatemovat do vytrácející se škudlinky. V tomto místě není dovoleno udělat chybu. V ramenu začíná svalový kolaps a zřetelně cítím, jak v něm začíná poslední smrtelné cukání. Každou sekundou se tělo o malounko propadá. Šance udržet se déle na skále je rovna nule. Ještě poslední pohled na špičku boty, která se stále s neuvěřitelnou trpělivostí snaží ustát drolící stoupek. Druhá noha je již odevzdaná osudu a plápolá ve vzduchu. 
K vzteku, takový kousek mi chybí k škodolibému jištění, jen pouhé dva triviální přehmaty a bude to v suchu, ale hold dnes není čas kdy mi to má projít. Jasně naprosto čistá nespravedlnost, tak krásný sluncem prosycený den, vůně mechu, jehličí a pískovcových skal. Zřejmě tam toho nahoře, který spravuje můj osud, jednoduše „seru“. 
Padááám…
Trhnu sebou. V uších mi zní bručivý baryton dieselového motoru a pociťuji příjemné pohupování ze strany na stranu. Ohmatávám rukou pod sebou koženou sedačku a krom mírné bolesti hlavy se zdá vše v pořádku. Znamená to, že žiji. Pokračuji ve zkoumání okolního světa a skrze sklo vidím upalující krajinu. Stále ale nechápu, co má co dělat za oknem monotónní pampa. Musím na to bezodkladně přijít. Otáčím se a snažím najít vysvětlení pro vnitřní chaos. Přímo proti mně, v tělesné blízkosti narážím na Zdeňkův obličej odevzdaný do sladkosti spánku. No teda, lehce opocený z předchozích otazníků, ale přeci už na pevné půdě: „Dobré ráno Argentino.“
Tak a pěkně od začátku.....
Čtvrtého večer, po příletu do Buenos Aires uleháme do nóbl autobusu s honosným názvem Chevallier. Lokaj v livreji nám přináší Whisky, deku, a přeje dobrou noc. Odevzdáváme se plně do jeho péče. Hlavním úkolem je projet nocí přes tisíc kiláků směrem na sever do provinčního městečka Mendoza, o kterém se traduje, že je vstupní branou do pekel. Však se k tomu ještě dostanu později. Přesto položená otázka je: „Jak to, že naše cesta vede vzhůru k rovníku a ne dolů na jih?“ 
Přeci náš původní plán na tento čas byl připraven s trasou Buenos do Ushuaii a pak přes vlny na Antarktidu.
Důvod je jasný, objevil se malý, ale zcela zásadní záser, chybí důležitá součást transportu a to loď. Ani snad ne, že by plachetnice Viktorka Rudy Krautschneidera zmizela ve vlnách oceánu, jen prostě nebyla schopna včas dorazit, jelikož při plavbě přes Atlantik přišla o hlavní stěžeň. Jednoduché a srozumitelné jak facka. Tudíž akce Antarktida je přesunuta o rok. Nicméně přijít o již tak tvrdě vybojovaný čas, kvůli nějaké prasklé haluzi se ani jednomu z nás nechtělo. Odlet byl stanoven, ovšem otazníkem zůstalo, kam budou směřovat naše kroky. Díra našla nakonec svoji ucpávku v podobě Los Andes, tak tradá za dobrodrůžem.
Konec konců, proč ne. Je sice pravda, že třikrát, co jsem v minulosti letět do Patagonie, mne pohled z ptačí perspektivy na zahnědlé štíty pohoří And, připomínající spíše rozpadající se bahno nikterak k návštěvě nevyzýval. 
„Podívejte se napravo, přelétáme nad nejvyšším bodem Ameriky,“ ozývá se z pilotního mikrofonu. 
Přilepím svůj čumák na oválné okénko a dychtivě očekávám kdy se objeví štít Aconcaguy. 
„No nazdar, to je hromada sraček.“ 
„Panečku to muselo bolet, než to pánbůh během těch sedmi dnů vytlačil.“ 
„Tak sem mě rozhodně nikdo nedostane.“ 
„Fujj…“
Přesně podle jízdního řádu života, nikdy neříkej nikdy, jelikož nevíš, co čeká za zatáčkou. Tak i horolezecká duše míní, ale Velký Inka vše změnil.
Hromada zůstala v mých očích hromadou, nicméně jižní tříkilometrová stěna je natolik nepřehlédnutelná, že se prostě nedá ignorovat. Marná sláva, dobře vím, že patří k obrům na naší „zemněguli“. 
„Dobrá, šel bys do toho se mnou, Zdendo?“ 
„Jižní stěnou?“ 
„Jo, a pokud budou podmínky, tak hodíme pokus o novou Dulce Vitu.“ 
„Hmm…, byl jsem sice na Akáče před rokem, hmm, ale Mendoza… dobrá letíme.“
Jsou různá města, vzhlížející ze svého místa k zasněženým vrcholkům hor. Sedí v zelenajících se oázách, nebo vyrůstají přímo z vysušené pláně, kde se vzduch tetelí horkem. Nic nového, nebo spíše pro mé oči neznámého. Co asi může nabídnout horoucí řiť pod Andami. „Ttřebas“ může nalákat na památky, nebo koloniální architekturu. Ovšem v knížce Lonely planet, kterou držím v ruce, je naprosté prd. K tomu, i kdyby bylo na co se dívat, tak hru na „intouška“ dlouho nevydržím. Jednoduše městské aglomerace jsou pro mne vábivé jak kraví lejno, kterému se hodlám vyhnout, abych do něj nešlápl. Sportovní vyžití, raft, kola, trek, projížďka na koni, vše přizpůsobeno a drama změkčeno do podoby pro bezpečný turistický ruch. Takže hnus, nuda a ještě jednou nuda. Tak „hergot“ co ten Zdenda vyhrožoval, že uvidím něco nevídaného. Dobrá přemůžu zatím zklamání a čtu dál. Konečně závislé oko naráží na písmena, které dokážou vzbudit pozitivní emoce: „Vinný kraj s uznávaným hroznem!“ 
„Vhauu,“ polknu naprázdno a jazykem si olíznu rty, tak přeci něco…
Dáváme do hostelu bágly a vyrážíme do večerního ruchu města. Noc, která přikryla Mendozu nikterak nesnížila třicetistupňové vedro roztopených ulic. 
„No, podívej se na támhletu, ta se nese.“ 
„Týbrďo, viděl jsi ji.“ 
„Ježíši, nebo tadyta.“ 
„Hanba, holky jedny nestydatý, kšáá, jděte se obléct.“
Blížíme se k centru po ulici Zapapa a každou chvílí mi vypadne oko z důlku. To nejsou slečny profesionálky, ale neuvěřitelně nasycený roztok jedním pohlavím. Usedáme ke stolu a objednáváme Choriso-stejk o velikosti samotné krávy. 
Kolem dokola jedna krásná ženská vedle druhý, k tomu naprostý nepoměr chlapů. 
„To není možné, jak to?“ 
„Vidíš a tady máš jasný důkaz, peklo na zemi,“ zamručí bolestně skřípavým hlasem Zdenda.
Pravidlo kraje zní: „Neopouštěj Mendozu, zůstaň v Mendoze… Mendóóóza.“ 
Co píšu tento článek a mám tudíž oproti vám malý časový náskok, mohu již říci, že jsme se bláhoví nedrželi pravidla. Náš cíl, pokusit se udělat prvovýstup hrůzostrašnou jižní stěnou Aconcaguy začal již psát svůj deník. 
„Vyrážíme…“
Další pokračování našeho působení v Argentině bude mít název „ROZKLEPANÁ KOLENA“ a vyjde v nejbližších dnech. Tak se máte snad… na co těšit.

Buenos Argentina 2. Rozklepaná kolena
Zápisník z 2. výpravy expedice Klättermusen New Decision, neboli druhá výpověď z argentinské flákárny.
Cha, předpokládali jste, že se již neozvu a tím pádem nastane klid od článků, které jen zabírají místo na webech, nebo plýtvají papírem. Prdové s omáčkou, tady ho máte…
Kde jsme skončili, ááách odjezdem do kopečků. Dobrá, opřete se do ušáků a nechte spokojeně praskat dříví ve svém krbu, nebo pootočte monitor v kancelářských open-spacech, ať nikdo nepozná, že nastává čas relaxační. Roztáhněte oponu a proleťte prostorem skrze mé oči do krajiny zmačkané pohádkovou silou, sešlehané chladivými vichry, které ve svých křídlech nesou vůni slunce.
Zastavujeme v rozvířeném oblaku prachu. Jsme nejspíš tu, nevidím ale žádný nápis, jen pár nuzných baráčků obklopených kolem dokola travnatými stráněmi.
„Seňore…, Puente Del Inca.“
„Aha, asi máme vypadnout,“ koukám na šoférmista, který ve zpětném zrcátku ukazuje skrze úsměv své zkažené zuby.
„Dobrá - dobrá,“ vyhazujeme batohy a než stačí dopadnout na zem, tak autobus zabrumlá své brumendo, přičemž se z výfuků vyvalí mohutný dým.
Najednou mi vše dojde…
„Nééé, stůj!“ rozhazuji ruce nad hlavou.
Autobus neslyší můj prosebný hlas a s ohlušujícím rachotem odjíždí.
„Takhle vypadá horoucí řiť“, odfrknu si někam k horizontu za mizející obludou.
Uvítacího ceremoniálu se zhostí fenka s malým štěnětem. Fakt sranda jak v hrobce.
„Kde že to jsme,“ šlehnu tato slova na Zdendu stojícího opodál.
„Jo, a co jako tady budeme dělat?“ následuje hned druhý sekanec.
Vždyť ještě ráno běželo vše tak dobře. Probudil jsem se na posteli v Mendoze, teplo a slunce nad hlavou.
„Protestuji, chci okamžitě pryč, pro Krista pomóc.“
„Musíme najmout muly, aby odnesly bágly,“ prohodí Zdeněk se samozřejmostí rodilého vůdce.
„Tak to jsem upřímně zvědavý, kde je vyčaruješ.“
„Klííd.“
Nevím, zda to patřilo jen mně, nebo nám obou. Nicméně další tři týdny se s klídkem nedá počítat, možná, při troše štěstí, pouze ve spánkovém režimu… tak a nasral.
Nechtěně se smiřuji s krutým osudem.
Funím jak sentinel. Okolo mě proběhnou muly nesoucí na hřbetech naše bágly a pokřikujícího "Gaučera". Za pár minut už zase klušou proti mně nazpátek.
Paráda, někde blízko bude kempík, kde bezhlesně zdechnu. To ještě netuším, že nás až do noci čeká hodně nepříjemný pochod doprostřed ledovce. Jelikož na místě, kam za chvilku dorazím, najdu jen prach, kde po vodě není ani památky, ale to nejspíš trochu předbíhám.
Nohy mám vožralý, přičemž ve spáncích mi kovaříčci ťukají serenádu. Není se čemu divit, startovací ranní kóta byla sedm set metrů nad mořem, pak nás busík vytáhl do dvou a půl, no a závěrečný sedmihodinový pochod končí na pomyslné značce čtyřitisícedvěstě metrů.
Docházím k opuštěným batohům, složeným u nakřivo zapíchnuté tyčky s dřevěnou tabulkou hrdě hlásající - Platza Francia.
Hódně neutěšené místo.
Prááásk, a vzápětí strašidelné dunění. Vyletím ze spacáku jak namydlený blesk. Naším stanem cloumá tlaková vlna, okolní svět se smrskl jen na pár bílých metrů s poletující nadílkou.
„Žádná lavina přeci nemůže dojet až sem,“ mrmlám si pro sebe. Nicméně, ranní pohodě to rozhodně nepřidalo. Tep se mi pomalu dostává do normálu a před očima mi ze sněhového oparu pomalu vylézá amfiteátr téměř tříkilometrové Aconcagui.
Ohromující bouřlivé přivítání.
Vsaď si, dobrých pokusů máš kolik chceš, ale bacha, pouze jeden špatný…
Dnešní a následující den máme válecí, i když je můžeme nazvat trochu pracovněji - aklimatizace. Na ledovci nejsme sami. Máme tady přímo "mezinárodní tábor", jsme v obsazení dvou Brazilců. Navazujeme družbu a já sonduji, co mají za lubem. Dozvídáme se, že pro červené krvinky si vyběhli na vrchol normálkou vedoucí z druhé strany kopce a zde, již více jak týden čekají na utišení počasí. Další informace vycházející z jejich úst: „Zítra dáváme poslední pokus, jo a každý den padají ze shora séraky.“
Na séracích je prý ale pozitivní, že pokaždé sletí někudy jinudy, což dává jistou naději, podobnou ruletě. Pokud vsadíte na správné číslo neboli potažmo směr a máte štěstí, tak nepřijdete o život. Jak lákavé…
Naše ušiska si přivykají na každodenní kakofonii létajících lavin. Brazilci jsou v trapu a my balíme spoustu věcí včetně jídla na nadcházejících deset dní. Zítra ráno přeběhneme sedlo na Plaza Argentina a pomalu budeme stoupat k polskému ledovci na druhé straně. Od tohoto ledovce se táhne svah až k samotnému vrcholu. Účelem je postupné přivyknutí na výšku a k tomu by tento výstup měl dobře posloužit. Následně se potom vrátíme přes Plaza De Mulas zase nazpět, k našemu cílu, pod jižní stěnu. Tímto se uzavře okružní cesta přes vršek Aconcagui.
Nicméně zatím můj pohled stále létá ze strany na stranu a hledá slabé místo v jižní bariéře. Uprostřed stěny, přibližně dva „kiláky“ nad ledovcem je bílá zjizvená podkova, která posílá laviny ledu do všech zamýšlených výstupových směrů. Kopec seskládaný z pískovcových pásů a ztrouchnivělé pro mě neidentifikovatelné horniny. Jinými slovy: drolící se bahno. Nechápu, jak může něco takového, vůbec držet pohromadě. Vlastně proč se divím? Vždyť před tisíci lety byl v těchto místech sopouch obří sopky.
Tak pěkně zase od začátku. Kudy se Zdendou polezeme?
Nejpřístupnější a objektivně nejbezpečnější je francouzský pilíř přibližně uprostřed stěny. Ten se mi ovšem vůbec nelíbí. Předtím, než jsem odletěl do Argentiny, tak mou představou bylo vylézt novou variantu vedoucí pravou částí přes strmé ledy, uvězněné mezi šotolinou, až na horní ledové pole. Pak by nás mohl tento rychlý směr při trošce štěstí pustit dál. Jediný zádrhel, podle nedávno nabité zkušenosti je zjistit, kdy nastává ten pravý čas vše vsadit, a umožnit rotující kuličce správně zapadnout do žádoucího „vítězného“ chlívečku.
Opravdu zatím nevím, snad, až se za pár dní vrátíme zpět, budu moudřejší. Možná…Potemněle rudý západ slunce obtahuje na obzoru siluetu Aconcagui, pod kterou se už pomalu utápějí hřebeny And do tmy. Teplota citelně letí dolů a kvílivý vítr přeskakující mezi sedly umocňuje pocit ztracenosti. Zítra ve čtyři vstáváme a polezeme více jak tisíc metrů direkt polským ledovcem až na vrchol.
Tak jo, rychle si ještě nechat něco příjemného zdát, třeba…
Pod mačkami skřípá sněhová pokrývka, mrazem vytvarovaná do trčících jehliček. Stoupáme souběžně vzhůru. Svah není moc strmý, spíše položený a upřímně mohu říct, že se nudím. Slunce začíná ozařovat kopce, které postupně vyskakují ke každodenní ranní rozcvičce. Konečně je možné, alespoň něco pozorovat při té sípavé monotónnosti dechu.
Den se rodí do čistoty, bez sebemenšího náznaku mráčků. Dokonalý fotografický kýč. Před námi se objevuje první strmější výšvih. Přelézám ho a rozmotávám lano, které poté házím Zdeňkovi dolů. Za pár chvil dolézá ke mně. Pokračuji ve stejném rytmu. Pravá a levá ruka se střídá v zasekávání cepínů do firnu, nohy pak následují tento jednotvárný blbinec.
Po šesti hodinách nádeničiny dolézám na hřeben, kde po levé straně spadá kotel jižní stěny. Ještě kousek a budeme na vršku.
Čekám na Zdeňka, který je kousek za mnou.
„Brrr, to ale byla fujtajblová dřina,“ vyhrknu.
„Táák a první část máme za sebou,“ kontruje Zdeněk.
„Rychle uděláme fotku a jdeme do řitě.“ „Jasně, co jiného,… zmizneme.“
Náš sestup z vršku kopce je lemovaný lidskými karavanami. Míjíme různé postavy deroucí se „normálkou“ nahoru. Část z nich je v relativně dobré kondici, další jsou jen v ucházejícím stavu. Potkáváme ale i takové, které se nejspíš rozhodly zde umřít. Daň nejvyššího místa Amerického kontinentu.
Náš výstup sice nebyl nic převratného, spíše bych ho zařadil do kategorie vyspělé turistické cesty, než horolezecký počinek, ale přesto lehce znatelnější náročnost výstupu má za následek, že polským ledovcem projde jen promile z lidí směřující k samotnému vrcholu. Sranda, ať žije velký Inka.
Platza Mulas je velké stanové městečko ve čtyřech tisících, kam scházíme následující den.„Fernando, tak na tebe, a ať máš hodně amíkovských kliošů,“ dva plastové pohárky naplněné až po okraj vínem na sebe tupě narazí.
Cítím, že jsem už nalitý, ale tenhle gajd je fakt příjemný společník.
„Jasně, nic tu nenecháme“, honí se mi hlavou při sledování Fernanda jak protřepává již téměř prázdný třílitrový „kanďák“. Vše co má volty, dopijeme, venga-venga…
Následující ráno sčítám škody předchozího večera. Hlava jak pátrací balón a představa dnešního pochodu až do Base Campu pod jižní stěnu se rozplizla do naprosté utopie. Tak to nedám.
Přesto za soumraku docházím ke stanu. Po sedmi dnech jsem nazpět a do vnitřku stanu spíše padám, než ulehám. V šeru „naslepo“ šátrám rukou tak dlouho, až našmatám nějakou sušenku. Téměř ani nestrhnu obal a už ji rvu do chřtánu. Dvanáct hodin chůze je pro horolezce stejné utrpení, jako pro plavce trénink na suchu. Musel jsem ten vztek brutálním žvýkáním zajíst. Zdeněk doráží o další čtyři hoďky později, za asistence čelovek, které jsem nechal blikat venku na šutrech.
Celou noc se točím jak napíchnuté jehně na roštu, trápím se…
Nad kopcem se dělají mračné čmouhy, tak typické pro jihoamerické pohoří. Vypovídají o uragánu ve vyšších nadmořských výškách. Ležím ve spacáku a upíjím z hrníčku ranní kávu. Znovu stojím před stejnou otázkou, kudy prolézt jižní bariérou nahoru.
Zdenda zachovává mlčení, občas přerušené jen usrknutím hořké tekutiny z šálku. Rozhodnutí je na mě a moc dobře si to uvědomuji. V žilách mi začíná burácet, musím s pravdou ven.
„Zdenku,“ otáčím pohled od stěny na parťáka.
„No?“
„Hele, kamaráde, já jsem z té stěny podělaný až za ušima.“
„Co to znamená?“
„Že na ni seru, bojím se jí,“ polykám hořký knedlík zbabělce.
Zdeněk na mě upře své klidné oči a dává ještě jeden pokus.
„Nechceš jít aspoň tím francouzským pilířem?“
Myslím, že tušil, co odpovím.
„Ne, tady končím,“ čekám, jaká reakce proběhne. V obličeji Zdeňka se nedá vyčíst žádná změna, jen přemýšlí. Jeho odpověď, nedala na sebe dlouho čekat: „Dobrý, balíme, ale musíme vymyslet, kam pojedeme ve zbylém čase.“
Úžasný Zdenda, žádná výčitka, jen otázka kam pojedeme. Mám ho rád…
A to si pište, že následující tři týdny byly nabyté nádhernými zážitky, srandou, super lezením, vínem a pohodou. Snad vás potěší třetí pokračování našeho putování po jihoamerickém kontinentu. Navštívili jsme horské spárové šílenství v Arenales, skalní oblasti v Malargüe a spoustu dalšího… Najeli jsme tisíce kiláků přes pampu, snědli minimálně jednu krávu steaků a shlédli noční život nabitý sexy argentinskými tanci. Další díl ponese název On The Road.


Buenos Argentina 3. On the road
Otáčím klíčem v zapalování našeho černého fešáka. Gól, tak se nazývá obdoba „FauVéčkového Golfíku“ z argentinské licenční dílny. Slečna v půjčovně vozů se na mě přes přední naleštěné sklo mile usmívá.
Je krásná, její havraní černé vlasy, nejspíš pozůstatek indiánských předků, jí spadají na záda. Je oblečená do přiléhavé košilky, která přechází v slušivou krátkou sukní s rozparkem.
Její žensky lahodný hlásek se mi rozezvoní v uších…
„Tak si to pěkně užijte,“ přitom mírně přimhouří oči a hodí šibalský pohled. Naklápí se ke mně skrze boční okénko. Automaticky zavírám oči a cítím, jak srdce začíná vypovídat službu.
Po trapně dlouhé chvíli, kdy se nic neděje, povoluji našpulené rty a hledám příčinu.
Kde se stala chyba?
Mezi tím, to božské stvoření již dokončovalo obrat na podpatku a pomalu kráčí pryč. Na mé palubní desce přibyla vypleněná kreditka s doklady od vozu.
Při pohledu na mizející pohupující boky nehodlám stále opustit pomalu vytrácející se představu - Tak s vámi, Seňorito, by to byla fakt jízda… 

„Nevíte ale smutnou skutečnost, že jedu s chlapem,“ zamumlám si sám pro sebe. Ke všemu s chlapem, se kterým už žiji přes tři týdny na jedné hromádce ve víc jak blízkém kontaktu. Od dnešního rána je to už další osudová nespravedlnost. 
Ta první byla dána hierarchií ve smečce. „Já“, jakožto mladší ucho jsem byl donucen jít vyzvednout auto. Přitom „On“ Akéla, leží zcela bez studu v Adamově rouchu na pohovce v hostelu. Přestože jsou dveře dokořán, je stále uvězněn v alkoholovém deliriu, které vzniklo nedopatřením po našem návratu z Aconcangui. Díky tomu ostatní „traveleři“ ubytovaní v tomto doupěti, mohou krom snídaně u velkého kulatého stolu v přilehlé společenské místnosti, obdivovat také mužskou vyspělost mého parťáka.
Jsem stále namotán jak slíva, ale nemám na výběr. Za hodinu zavírají a další možnost k vyzvednutí postrku přijde až v pondělí, čili za dva dny. Uchlácholen falešným pocitem, že jsem na vše pojištěn, odjíždím zničit spánkovou anestézii Zdeňka.
„Máme vše?“ otáčím se s vytaženým obočím ke svému navigátorovi. 
„Jo, podvozek je vysunutý, turbíny běží, start povolen,“ odpoví zpoza černých brýlí profesionální hlas analyzující situaci. 
„Kurz jiho jižní jih.“ 
„Cože?“ 
„Dolu ne!“ 
„OuuKej.“
Hned po té, co náš stroj po mohutném prohrábnutí vystřelí, nás tlak z přetížení zažene hluboko do sedaček. Cítím, jak se mé tváře protahují směrem k zátylku… 
Tak a jsme zase „On The Road“. Za zády necháváme ďábelskou Mendozu se svými nástrahami a lákadly. Cíl je v nedohledné pampě nesoucí název Arenales.
„Slyšel jsi někdy o něm?“ 
„Ne, ale podle fotek bych řekl, velkolepý.“
Silnice pořád pronásleduje Andy, které máme po pravé ruce. Podle skladby hor ani náznakem nic nenasvědčuje tomu, že se někde v nich nachází dobře utajený žulový ráj protkaný spárovým šílenstvím. 
Okolo nás zmizí poslední vinice a najíždíme na šotolinovou cestu. Pekelný Gól pomalu stoupá svahem vedoucím podél meandru horské říčky. Skepse začíná střídat naději. Že by přeci?
Po několika mělkých brodech nás zaráží až hraniční závora. Podezíravý celník prohlíží naše obličeje a pátrá v paměti, zda nepatříme do listiny hledaných. V jeho tváři probleskne vzrušení. Pečlivě si mě prohlíží a po očku střílí směrem k plakátu přitlučenému na zdi. 
„Má mě.“ 
Typově zjevně patřím do skupiny desperátů, drogových dealerů, vrahů dětí a znásilňovačů žen.
Podávám mu pas a cítím, jak jsem zcela ztracen uprostřed ničeho. Zmizím stejně jako statisíce Argentinců neznámo kam, … vybavují se mi historické mezníky této země. 
Než se stačila naplnit má hrůzostrašná obava, jeho nadšení vystřídá zklamání. Beze slova mi podává nazpět doklady. 
„Jak to?“ upřímně se divím se zvrácenou dávkou účasti. 
„Měl životního lumpa před sebou a teď ho pustí?“
„Máte doklady v pořádku Cavaleros, kam míříte?“ 
„Roca escalada, bude někde tady,“ ukazuji prstem na okolní štíty, „refrugio, platza cempo… compredo?“ 
„Síííí, diablo escalatores.“
Dorozumívající komunikace je u konce a nastupuje třikrát mávnutí rukou za pomyslný roh, pak plácanec na stůl, že tam je „TO“ skutečně pěkný místo, co zrovna hledáme na kempování. Opouštíme celnici se šklebícím se ouřadou a vstupujeme do tmy, která nás okamžitě pohltí. Na zádech neseme bágly a velký tahačák vláčíme mezi sebou. Brblání Zdendy přerušující všudypřítomné ticho, že jsme v řiti a, že tady necháme bágl, pro který se ráno vrátíme, ukončuji údernými slovy: „Pro nic se vracet nebudeme. Neser a táhni.“
Lezení v Arenales
Ráno je zabalené do pozlátkového obalu. Jen si představte, včera takové nic, že nevidíte ani na špičku nosu. Pak se svět rozsvítí a nabídne ráj. Zurčící křišťálový potůček, usazený doprostřed údolí, vyváženost zeleně a strnulost skalních katedrál táhnoucí se kam dohlédnu. 
„Jdeme kurňa lézt.“
Rychle projíždím průvodce a porovnávám nákresy s okolím. Kolem mne se lenivě brouzdají krávy, které během okamžiku pohltí nízký porost kleče. Na vařiči začíná bublat voda pro první dnešní kávu. Zalévám hrníček a vtom vrznou dveře od refugia. Mezi futry se v nábožném postoji s rukama trčící k nebi objevuje Zdeněk. Závěrečný škleb s dlouhým „ááách“ je ranní rituál milovníka spánku ukončen. Postupně se trousí další nocležníci této lezecké barabizny.El Escorpión, tak to bude dnešní rozehřívací směsice spár na jednu z mnoha okolních věží. Přibližně někde támhle by měl být nástup, ale spodní část nám zakrývá skalní kulisa.
„Jdeme.“
Už přes hodinu stoupám suťoviskem a stále mi ještě chybí pěkný kus cesty. Batoh na zádech začíná být otravný. Čert aby to spral. 
Konečně shazuji zátěž ze zad.
„Pane jo, to bude docela fofr,“ dívám se vzhůru do prvních metrů skály. 
Přede mnou začíná „spárosokolík“ ztenčující se do ztracena, pak pokračuje širší trhlinou přes převis někam dál. Přepočítávám nekompletní sadu friendů. Holt budu muset lézt tak rychle, aby mi nedošlo, že mám strach. Více jištění prostě nemám, tečka.
„Lezu, dávej bacha,“ dost trapné upozornění zahulákané někam hluboko pod moje nohy. 
Za moment přichází téměř zbytečná odpověď: „Jasně, mám tě.“
Mezi námi není téměř žádné jištění, ale co, aspoň si těmi několika kontrolními slovy navozuji balamutící pocit bezpečí…
Zápěstí zarvat do škudliny, pak natočit špičku chodidla a lup jí tam. Seno sláma, střídá ruka nohu a nabírám metry. No vida, docela pěkně vše funguje. Stoupám po betonově tvrdé žule, kterou paní příroda zabarvila do krvava. Jakékoliv další slovo opisující již dokonalé je zbytečné. Pokračujeme dál a uvnitř si moc přeji, aby opojení z lezení nikdy neskončilo. 
Jsem šťastný tvor, „homoclimbus“ tělem i duší. 
Pravda, pro veřejné mínění s intelektem prvoka… No ať si, stejně lepšího pohybu na světě není.
Máme několik nádherných délek již za sebou. S vyšší výškou začínají z okolí vykukovat, jeden po druhém, čtyřtisícové kopce a vstupují do našeho zorného pole. Dolézám na drobnou poličku, kde dělám štand. Hrudník se stále prudce zvedá z předchozího dechového cvičení v otevřeném pološirokém komínu. Lanová délka vykoupená velkým úsilím. Před námi je už pouze přelez oblé hrany s několika drobnými výšvihy vedoucí na hlavní vrchol věžičky.
Za půl hodiny stojíme oba dva na vršku 3 450 metrů vysokém Aqua Charles Webis. Rychle dobírám, jelikož kradmými kroky přichází podvečer. Je potřeba spěchat. Večer tady bude coby dup a nás čeká ještě slanění a pochod nazpět do „refíčka“.
Tma nás zastihla v plné parádě až při sestupu suťovým mořem. Spíše kloužu, než scházím. Kolem se valí kameny, které dávám do pohybu, tak se snažím traverzovat z jedné strany svahu na druhou a utéct tak možnému střetu s nějakým rozdivočelým šutrákem. V botách tlačí omačkané palce a při každém tvrdším zabrzdění potichu zaúpím. 
Nebe se zcela zatáhlo do tmy a začíná posílat první dešťové kapky. Makám co se dá, stejně než vrazím do dveří dřevěné boudy, jsem úplně "durch" mokrý. 
Bubnování lijáku na plechovou střechu nikterak nebrání spolunocležníkům v rozpustilém večírku. Unaveně bez jakéhokoliv vměšování pozoruji španělské štěbetání, připomínající vrabčáky tahající se o kus rohlíku. Při žvýkání chleba se každou chvíli přistihnu, že civím naprosto do blba.
Vrznutí dveří ohlásí příchod Zdeňka. Otáčím se na něho s lehkými obavami a očekávám spršku nadávek. Tečou z něho proudy vody, které dělají u jeho nohou na podlaze louži. 
„V pohodě?“ 
„Nádheráááá.“ 
Spokojený úsměv na jeho i mé tváři definitivně pečetí krásně prožitý den.
Bez problémů by se dalo v Arenáles vydržet další měsíc, nicméně před námi jsou další oblasti a neznáma. Po šesti dnech, kdy jsme si zařádili a vylezli spousty metrů ve fantastické žule, scházíme k našemu Gólu. Sbohem Arenáles, tak třeba zase někdy.
Ztracené Agua del Toto
Najíždíme na Ruta 40, která běží jako páteř přes celou jižní Ameriku. Dá se spíš říci, že si přejeme, aby šotolina táhnoucí se někam do ztracena, byla zrovna ta naše čtyřicítka, po které hodláme jet. Cedule nejsou, jediný kdo může poradit je kroužící mrchožrout "El Condor", který místo odpovědi, pečlivě sleduje bystrým očkem dvě ponravy naložené ve vlastní šťávě, zatím k jeho smůle uvězněné v černém Gólu.
„To bude ona, protože nic jiného tady není.“ 
„No právě a toho se bojím.“ Prašňačka protažená pluhem napříč pampou, připomíná spíš nepovedenou placku, než mezinárodní silnici spojující státy. 
„Po té chceš abychom jeli jo?“ 
„Kdo se bojí sere v síni.“ 
„Hmmm, slovo drsňáckýho chlapa.“
Odbočuji z asfaltky prudkým trhnutím volantu. Za naším autem se okamžitě tvoří obrovský oblak prachu. Během sekundy jdou veškeré pochybnosti kam se řítíme stranou. Rázem je ze mě rally závodník Juha Kankkunen ve své Toyotě. 
Testosteron stárnoucího ješity povzbudil nízké pudy a nohu šlapající na pedál… 
„Pojď do toho Maroušku,“ sám sebe povzbuzuji. 
Odskakující kameny s břinkotem naráží na podvozek. 
„Tááák, zatáčka pěkně v řízeném smyku.“ 
„Jů, jé, úúú,“ vnější kola už začala olizovat křoviska. O fous, že jsme neskončili mimo cestu, ale příště, to už bude zajisté stoprocentní. 
Oklepu se z nezdaru a řvu do hlučící kabiny svůj komentář tajného závodu bez závodníků: „Super, držíme se na čelní pozici Zdendo, nikoho před sebe nepustíme.“
Po čtyřech hodinách bojovný zápal ustupuje a o své se začíná hlásit naklepaná zadnice s rozbolavělými zády.
„Támhle jsou,“ ukazuje vtyčený prst na špičaté skalní jehly. 
„Za chvilku už budeme u nich,“ v duchu se zaraduji.
Další dvě hodiny jezdíme dokola jako mlsní čoklové. Výsledkem je stále stejná vzdálenost jen jiné úhly pohledu.
„Zajebaný Toro, půjdeme k nim pěšky,“ vyhrkne Zdeněk. 
„Přes chřestýšovo království?“ koukám se na Zdeňkovy chlupaté nohy s páskovými sandály. 
„Stejně tady chcípneme. Pokud mne uštkne nějaká potvora, bude vše jen rychlejší.“ 
„Hele dáme poslední hrdinný pokus tímhle úvozem, tam jasně zapadneme a bude posekáno.“ 
„Smutný konec dvou pošahanců,“ proběhne mi hlavou.
Otáčím Góla k poslední zteči. Rozrážím nízký porost čumákem auta, který se prudce zvedne přímo k nebi a pak hnedle opačně, směřuje přímo do nějakého rigolu. 
Heslem je bojový pokřik: „Přímo na Toro, děj se co děj.“ 
Po deseti minutách jsme u cíle. Není jasné, zda máme i zpáteční jízdenku, ale dílčí úspěch je zaznamenán. 
Vylézáme rozlámaní do prazvláštní krajiny. Na mírné vyvýšenině vyrůstají válcovité skalní věže, oblečené do měkkého červeného saténu pomalu mizejícího slunce. Stromové kaktusy s neutěšenou pustinou kam oko dohlédne, dotvářejí náladu nepozemského světa.
„Jdeme, ať ještě něco stihneme.“
Nevím zda tento povel byl vyřčen z důvodu brzkého příchodu tmy, nebo již téměř jistého naplnění osudu…
"Veget! v Malargüe
Malargüe je vápencová podkova skal svírající malebné údolíčko. Symetricky z každé strany stéká stříbrný vodopád, který se tříští o třicet metrů níže o velké balvany. Další z oblastí na „blint“, vybrané podle zakoupeného průvodce.
„Trefa do černého, tady je krásně,“ slunce pálí do zad a vítr přináší teplý dech rozpálené pampy. 
„Konec putování, už se nehneme.“
Zastavujeme před hostincem, kde avizují pííívo, chutné jídlo, ubytování a hlavně le-ze-ní. Jediné co mě překvapuje, proč tady nejsou lezci, možná, že dorazí až na víkend. Od hostinského fasujeme klíč pasující k maličkému domečku. Zaparkuji před ním auto a není důvod na co čekat. Trádá do skal.
Bereme cesty systematicky, čili z leva doprava. O číhajícím nebezpečí v podobě zákeřných hadů, nebo jiné "bodavé" havěti jsme věděli. Ovšem k nabyté zkušenosti přibylo i trnité rostlinstvo, které můj parťák okomentoval slovy: „Tak jestli tady zbuchnu, tak nezbude než jít na kompletní výměnu řitního traktu.“ 
Souhlasím s ním a upřímně se bojím… 
Zoufám si při představě, jak se hrabu v „onom otvoru“, i když „né“ v jen tak obyčejném, ale přímo presidentském (českého horolezeckého svazu) a vyndávám bodlinku po bodlince. Mé prosby velký Inka vyslyšel a pro tuto chvíli jsem byl nevábného zákroku ušetřen.
Ti, kteří v Malargüe začali před nedávnem dělat nové cesty, byli evropánci, tudíž klasifikace i jištění shodné se starým kontinentem. Škoda, lehké úlovky přelezů, se tudíž nekonaly. Dohrabal jsem se maximálně na 7c/+ OS, víc ani rána. Zdeněk si jel zase ve své lezecké hladině, nicméně oba dva jsme si shodně večer foukali na prolezené prsty a vychutnávali po perném dnu zasloužené ledové pivko.
Ďáblova vstupní brána
Tak se dá nazvat po třech dnech lezení v Malargüe náš odpočinkový den. Hledání sopky Cerro Pajun, neboli později foneticky přeloženo do češtiny zasratý Pažúún, se pnul viditelně v dálce jako dominanta kraje.
„Nemůže být nic jednoduššího, než dojet k něčemu, co je na sto kiláků z každé strany vidno.“ 
„Jasně nic jednoduššího.“
Znovu naklepáváme pozadí jak správný tatarák. Ukrajujeme z tachometru míle a kopec stále stojí na svém místě. Kdybych nebyl pragmaticky založený, tak bych uvěřit možnosti, že o kolik se přiblížíme k té hromadě sopečné suti, o tolik nám před očima uteče. Míjí hodiny a stav nezměněn.
„Mám té jízdy už plný kecky, někde zastavíme.“ 
„Jo, a dáme pití.“
Lehce se řekne, ale hledej hospodu uprostřed ničeho. Po další hodině dojíždíme k opuštěnému shluku domů. Naprosto shodná scéna z filmu od geniálního Sergio Leona „Tenkrát na západě“. 
Zabrzdím osmdesát koní v oblaku prachu a záhy vstupuji rázným krokem do „salůnu“, který jsem snadno rozpoznal svým vytříbeným jemnočuchem na dálku již větřícím pivo Quilmes.
Nikdo nikde, jen muší bzučení ruší už tak napjaté ticho. Po chvilce čekání vrznou dveře. Zatím nikoho nevidím. Upřeně hledím do šera odkud se vydral zvuk. Vnímám nepatrné šustění došlapujících nahých chodidel. Mé prsty pevně svírají klíč od zapalování Gólu, připravený k okamžitému zákroku. Konečně se objevuje silueta mého soka.
„Jéžiš, je to bábovka,“ a k tomu docela hezká. 
Nutno dodat, že v okruhu sta mil žádná jiná nejspíš nežije. A tak, i kdyby měla vypíchnuté oko, nebo slintala, je jednoduše bohyní bezejmenného místa. 
„Dáme si dvě piva Seňoro.“ 
Drobný úsměv doprovodil cinkot orosených lahví razantně posazených na barový pult.
Odnáším je před putyku a podávám druhý lahváč Zdeňkovi. Usedáme na uříznuté pařezy přímo s fackujícím výhledem na prokletou sopku. 
„Na zdraví.“ 
Zorničky se roztahují při prvním loknutí lahodného pivka. V duchu se nechám unášet do prehistorie, kdy kraj zahalovala pára se sirným zápachem a nebe sesílalo katapultované balvany z prokletého Pažůůůnu. Jo tenkrát, kdy vstupní brána do pekel neměla zavřeno, to musel být mazec.
„Tam se nikdy nedostaneme,“ povzdechnutí od vedle, mě vrací nazpět k realitě. 
„Ne, opravdu nikdy,“ a pořádně si zavdám.
Z hospody, kde nejsou hosté krom nás, se z ničehož nic rozeřval jukebox. Výsměch osudu skrze nakřáplý hlas Axla z Guns N' Roses s jejich remixem Knockin' on Heaven's Door. Naše salonní Diva vtančí před hospodu, v ruce stříkající hadici a s elegantní nonšalancí si začíná omývat svá drobná chodidýlka.
„Co chce?“ 
„Netuším, nejspíš asi jednoho z nás, nebo možná oba. Jsme tu jediný zástupci býků.“
Zkušenosti Zdendy opřené o prožitá léta beru s plnou vážností.
„Asi jo, ale pro mě je „kurňa“ daleko důležitější vědět, zda někdy byla na pahrbku, okolo kterého celý den jezdíme.“ 
Nasměruji ruku do pampy a udělám posunek na slečnu „hehe Seňoro, koukej“. 
„Sííí Pajun,“ odpoví roztomilou fistulkou s holčičím řehotem na konci. 
„Já ji zabiji, ona mě chce provokovat.“ 
„Vím, že je to ten… onen hajzl,“ procedím skrze zuby. 
„Chci… u-ká-zat cestu, comprendes?“ 
„Sííí můj dědeček tam byl,“ přitom pohupuje hlavou se širokým úsměvem. 
„Peču na dědka, a ty?“ veškerá trpělivost vzala za své. 
„Já bydlím od narození tady.“ 
„Aha, tak jo.“ 
Upřímně, co jsem vlastně od té nány čekal. Povoluji napjatě svaly svírající hrdlo lahve Quilmesu. Vzdávám se, konec.
„Dos mas servesas.“ 
Dobře natrénované slovní spojení okamžitě přineslo své ovoce. Nová dávka hořkého moku se šíří žilami a tiší pozvolna bolest z dnešního nezdaru.
The End.....
Máme před sebou už jen pár dnů. Pouštíme se do dalšího hledání „escaladas“ a daří se. Nalézáme malebné skalní údolí Valle Grande u San Rafaela, které ovšem velké nadšení do lezení nepřineslo. Následuje převislé žulové El Salto pro krutosiláky a poslední Potrerillos, které sranda osud seskládal z oblázků, které zalil do bahenního sedimentu. Tím byl lezecký osud na argentinské půdě nasycen do spokojenosti a volant otáčíme nazpět do Mendozy.
Při vracení auta, mám stažený žaludek. Projdou nám zvěrstva napáchaná na bezbranném Gólu? Snažím se o násilný úsměv. Stejná slečna jako na začátku mi podává předávací protokol, který okamžitě podepisuji a bez sebemenší prodlevy utíkám z půjčovny.
„Tak, konečně můžeme jít ozkoušet tolik vychvalovaný vinný hrozen přímo do sklepů. Píšou v průvodci, že je turisty oblíbený…“ 
„Neupadnul jsi na hlavu? Právě jsme vrátili auto.“ 
„Kdybys mě nechal dopovědět, tak ti povím, kde se dá půjčit kolo a tak můžeme objet tolik sklepů, kolik tvé nohy snesou.“
Nebylo nutné dlouhého přemlouvání a stojíme před půjčovnou kol. 
„Jé půjčíme si tohle.“ 
Pán z půjčovny na nás hodí pohled, ve kterém se dá vyčíst, že ví už své. V rohu opřené dvojkolo, vykazující značné opotřebení, svázalo můj pohled.
„Zdendo, tím zpečetíme naše přátelství. Společně prolijeme krev.“ 
Přehazujeme nohy přes rám kola za první ochutnávkou. Zpoza mých zad se ozývá obligátní a nekončící brumlání. 
„Blbej nápad, blbej, fakt blbej.“ 
První zastávka je před námi jedenáct kilometrů. Plán zní, navštívit celkem třináct sklepů…Kolik by jste si tipli, že my, nalejvky, obrazily lokálů. No…? 
Nenechám vás dlouho v napětí, hned druhá zastávka byla osudnou. Podvečerní vyhazov ukončil bujarou veselici. A cesta domů? - Jen temno.
Přiblížil se definitivní konec. Zcela poslední minuty zážitků hltáme v přeplněném Buenos Aires. Noční život v ulicích s temperamentními Argentinci je kapitola sama o sobě. 
Máme doporučeno navštívit místo, kde se schází jak domluvené, tak jen náhodným losem osudu spojené taneční páry. Prý je kroucení na parketu od pradávna považováno za jemnou erotickou předehru. 
Dobrá, nejsem tanečník, mé dovednosti dosáhly nejvyššího ocenění: „Vyveďte toho poskakujícího bambulu“. 
Přesto je mé úchylácké oko hladové, tak se hodlám aspoň zúčastnit okounění.
Je devět večer a jdeme od našeho hotelu, ještě stále rozpálenými ulicemi. Po dvaceti minutách přicházíme na náměstí obehnané starou koloniální zástavbou, kde se v podloubí mísí jazzové a rockové bary s obyčejnou „nalejvárnou“. Už cestou, kterou jsme přicházeli, se k nám linul zvuk typický pro Tango. Stojíme na roztomilém náměstíčku a zíráme na vlnící se těla, která osvětlují rozvěšené různobarevné žárovky roztahané mezi větvemi stromů. "Disc Jockey" Tango a předtanečník v jedné osobě, pouští ze starých vinylů ještě starší pecky. Atmosféra je díky okolní zástavbě naprosto dokonalá. Rychle vytahuji kameru a natáčím oživlou koloniální dobu.
Jsem unesen nasazením lidí. Někteří umí o malinko lepšího medvěda než já, přesto neváhají, a tančí. 
Jo, souhlasím, Tango je krásný lidský projev. Těsně než opustila myšlenka hlavu, přišlo další ohromení. Zdálo se, že přichází bouřka, extrémně rychle se měnící v souvislý lomoz. Mávám na Zdendu a naznačuji, kam mířím. Vyráží za mnou. 
Začínám rozeznávat jednotlivé příčiny kraválu, armádu bubnů a trubek… a už je i vidím. 
Přichází divoce máchající vlajkonoši s barevnými zástavami, jakožto předvoj polonahých tanečnic. V patách jim kráčí hudebníci mlátící, nebo foukající do nástrojů v rytmu Samby. Proplétám se davem a jsem unášen podívanou na natřásající se hýžďata a vlnící se boky. O dalším už nemluvím, jelikož mi vyschlo v krku. Znovu mávám na Zdeňka, tentokrát s úmyslem zavčas opustit satanův průvod, než přijdu o rozum.
„To bylo něco,“ s očima na vrch hlavy kopnu do sebe téměř na „ex“ dobře vychlazené pivo. 
„Nádhera, bohyně,“ přichází odpověď z druhé strany stolu. 
Argentinci se jednoduše umí bavit. Není se čemu divit, mají slunce, hory, moře, víno, velikou zemi a nádherné ženy. 
„Proboha, já už chci domů!“
Pro teď, ti skutečně dávám sbohem, nebo spíš „alivedérči Ardžentííno“, ale slibuji ti země nádherná, že zanedlouho znovu pošlapu po tvé půdě.
Epilog
S Novým rokem odšpuntujeme další expedici někde ve stratosféře nad atlantickým oceánem. První lezecké juchajdů povede přes Fitz Roy, kde si dáme zahřívací kolo na přivyknutí pekelnému počasí. Pak se stočíme ještě více k jihu, k plavbě po antarktických slaných vodách za odlehlým, … ale víte co, počkejte si.

 

DALŠÍ FOTOGRAFIE

  1. slot777
  2. judi slot online jackpot terbesar
  3. bocoran slot gacor
  4. slot deposit dana
  5. slot gacor
  6. slot jackpot terbesar
  7. slot777
  8. 777 slot online
  9. slot bonus new member
  10. slot deposit 5000
  11. cukongbet88
  12. joker123
  13. slot deposit dana
  14. slot deposit 5000
  15. slot deposit pulsa
  16. slot deposit dana
  17. slot88
  18. slot via pulsa
  19. slot deposit ovo
  20. slot777 deposit pulsa
  21. slot gacor via dana